2011. szeptember 26., hétfő

Pénzről és boldogságról

A coaching és magánéleti tapasztalatom is az, hogy a pénzről nem beszélünk. A pénzügyi helyzetünkről panaszkodunk. Rosszat vagy semmit, úgy tűnik ez a legjobb, amit a pénzzel kapcsolatban párkapcsolati és baráti kapcsolati beszélgetésben fel tudunk mutatni. 
Ez a cikk rámutat arra, hogy a pénz nem változtat meg semmit, a pénz és az, ahogyan róla gondolkodunk megmutat mindent:
A pénz és az ahogyan a pénzről megnyilvánulunk olyan mintha nagyító alá tennénk magunkat. Ha fösvény és kétszínű voltál szegénynek, akkor gazdag emberként még fösvényebb és kétszínűbb leszel megnyilvánulásaidban. Ha csóró vagy, de jólelkű, akkor gazdagon hatékonyabban tudsz jólelkű lenni.
A munkabeli és párkapcsolatok az életünk legfontosabb elemei, ha a felszín alatt valami rotyog, akkor a pénz hiány nagy erejű vulkánként nem ritkán veszélyesen a felszínre dobja a mély tartalmát. 

Amikor körbevesz bennünket a szűkös évek, megszorítások és problémák hangulata a kapcsolatainknak sem tesz jót. Ebben a cikkben 5 elgondolást gyűjtöttem össze, amit hajlamosak vagyunk igaznak gondolni és amelyre érdemes odafigyelni, ha az emberi kapcsolataidat szeretnéd egészségesen tartani:

1. Azt gondolod, hogy a pénz mindenható

A dal szerint – és ha cinikus akarok lenni – akkor csak a dal szerint az életben a legjobb dolgok nem kerülnek pénzbe. Ugyanakkor élő tapasztalat, hogy a lakáshitelt, a bérleti díjat, a boltban az élelmiszereket még nem osztják ingyen.
Újabban sok a „szomorú” történet arról, hogy hányan nem engedhetik már meg maguknak, hogy a legújabb ilyen-olyan készüléket, legutolsó divat szerinti ruhákat, stb. megvegyék. Mert most már odafigyelnek.  A nagyszüleim egész életükben mostani mércével majdnem szélsőségesnek mondhatóan odafigyeltek a kiadásaikra, arra költöttek, amire szükségük volt és csak arra. Rácsodálkozom ilyenkor, hogy a nagyáruházak népét hogyhogy egy gazdasági krízis kell elgondolkodtassa arról, hogy mi az, amire igazán szüksége van az életben. 
Az emberi kapcsolatainkra ha ezt kivetítjük, akkor érdekes lehet a felismerés, hogy csak akkor találunk egymás társaságában örömet, ha ahhoz valamilyen közös költekezés kapcsolódik. Mikor kezdtük elhinni, hogy a dolgok=boldogság? és ezért a gyűjtés, a még több dolog kéz a kézben járhat a boldogsággal? Hála a jó sorsomnak, már saját tapasztalatból is tudom mondani, hogy ez szemenszedett hülyeség.Nagyon kevés a környezetemben az olyan jómódú ember, akiről nagyon lehet tudni, hogy jómódú. Egyiküket távolról, sok éve nagy szeretettel, de homlokráncolva figyelem. Ő is kutatási objektumom pénz és boldogság témában. Nemrégiben több nemzetközi kutatásról is olvastam, amelyek mind alátámasztják egy érdekes megfigyelésemet. Akinek több cucca van, annak életében eljön az a bizonyos pont, amin túl már megfordul a pénz-boldogság tendencia is. Azaz minél több dolog van a birtokában, annál boldogtalanabb. A saját értékrend feltérképezése, tudatosítása és felfrissítése a coachingban ilyenkor a cél. És ilyen alap dolgok válnak házi feladatból örömforrássá, mint a természet járás, a családi és emberi kapcsolatok ápolása, másoknak segítés, rég altatott tehetség fejlesztése, stb.

2. Azt gondolod, hogy az anyagi helyzeted változása nincs kihatással a kapcsolataidra

A teoriámat, hogy „a pénz nem változtat, csak megmutat”- azoknak a coaching ügyfeleimnek köszönöm, akik először naívan álltak pénzügyi változásaikhoz. Fontos tudatosítanod magadban, hogy egy nagyobb mértékű változás az anyagi viszonyaidban (ha hirtelen több lesz vagy éppen számottevően kevesebb a pénzed), az esetek többségében kéz a kézben jár azzal is, hogy az emberi kapcsolataidban valamilyen változás áll be. 
A változás azért izgalmas, mert bár lehet, hogy pálfordulásként éled meg, legtöbbször már meglévő hatás felerősödéséről szól. Ha közel álltatok egymáshoz, akkor a pénz hiánya vagy a közös tervek boldogsága még jobban összekovácsolja a közösségeteket. Ha valami már zavart, kezdődött a távolodás, akkor a különbségekre a pénzhiány vagy éppen a gazdagság ráirányítja a reflektor fényt. Gyógyírt az jelenthet, ha elkötelezett és tudatos a kapcsolatotok és nyíltan, őszintén tudjátok megbeszélni, ami veletek történik és amit együtt tenni akartok a megoldásért.

3. Azt gondolod, hogy a dolgok majd maguktól rendeződnek

Ismered a strucc politikát, a reményt, hogy majd „valaki” jön és megoldja a helyzetet, vagy megoldódik magától. vagy mint ultimatív alternatíva ott van a végső megoldás.Az optimizmus csodás adottság, a coachingban is mindig a pozitiv megerősítés, a remény és előremutató gondolkodás a cél. Ezeknek is azonban az a feltétele, hogy vállaljuk a felelősséget a történésekért. A legnagyobb orcára esés az, amikor csak várni tudjuk, hogy majd „valamitől” jobb lesz a helyzet. 
Ritka, hogy pénz, ügyfélmegkeresések, stb. az utcán mosolyogva jönnének szembe. Vagy még jobb direkt házhoz jön és udvariasan, hajbókolva kérdezik: Bejöhetek, kérlek? Előítélet és hiedelem, tudom, ebben nőttem fel biztosan ezért tudom meggyőződéssel vallani: nálunk lépéseket szoktunk tenni, ha eredményeket akarunk. Ha nálatok másként van, kérlek szólj!, megyek hozzátok. 
A strucc politika valamiért vonzó és nem könnyű kimozdítani elkötelezett híveit. A kulcs a coachingban a felelősség tudatosítása. Még ha nem is tudod, hogy mit kell tegyél, de teszed, amiről azt gondolod, hogy jó lehet, már akkor közelebb kerülsz ahhoz, hogy segítségre találj, terveid legyenek és lépéseket tegyél. És az elmozdulás mindenképpen közelebb visz a célodhoz. 

4. Azt gondolod, hogy te és a partnered ugyanúgy gondolkodtok a pénzről és a költéséről, összetartásáról

Amennyire megfigyelhettem a legtöbb dráma ebből a feltételezésből ered. Részben a saját stílusunkat sem tudatosítottuk, de ennél nagyobb arcul csapásként éljük meg, ha a partnerünk más pénzkezelési stílust képvisel.
Egy népszerű és erősen leegyszerűsített tipológia szerint a pénzkezelésünket tekintve az alábbi 4 típus létezik:
-      aki költekezik
-      aki spórol, összetartja a pénzt
-      aki elkerüli, hogy a pénzzel dolga legyen
-      a szerzetes
Minden kommunikáció legfontosabb konfliktuspontja a különbözőség. Elég csak ha elképzeled, hogy mi történik egy költekező és egy spóroló bajnok együttélésében. Aztán úgy sződd tovább a történetet, hogy hirtelen a bevételeik a felére csökkennek…
Ha tipológiákról beszélünk akkor alapelv, hogy nincs jó vagy rossz a típusokban. Mindegyik leírása a megfigyelt egyén pénzhez való kapcsolatának. És mindegyik típus viselkedésében vannak talán számodra szimpatikusabb, életrevalóbb és kevésbé szimpatikus aspektusok.
Megér egy beszélgetést, hogy egymással a saját és a másik pénzkezelési stílusát átbeszéljétek. És idejében tudjatok nevetni és megállapodni a különbségek kezeléséről. 

5. Azt gondolod, hogy a dolgok mindig így maradnak

Vannak struccok, akik már kihúzták a fejüket a homokból. Körbenéztek és azt mondták: Mit erőlködjek? és innen kezdve amihez kezdenek abba nem teszik bele magukat, külsőleg talán ott vannak, de lélekben kispórolják magukat az életük alakításából és ezt az eredményeik is visszaigazolják. 
A kulcs ilyen helyzetekben mindig a coaching… legyen az egy barát(nő) vagy egy profi, a megerősítésben és felelősségvállalásban érdemes támogatást kérni. 


Ha a pénzhez, önértékeléshez, párkapcsolatokhoz kapcsolódó önismereti munkára egyszer rászánod magad hihetetlen erejű változásokra, életed pozitív irányú változtatására számíthatsz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése