2011. december 18., vasárnap

Megvilágosodás kvíz



Nem tartozik a széles körű ismeretek közé, hogy csak egy Én van, aminek a természete Tudatosság, illetve Tudat. Általános hiedelem, hogy a tudatosság minden lényre nézve egyedi. Egyedi... ha a tudatosságot szubjektív eseményekként, gondolatokként, érzésekként, emlékekként, álmokként, vágyakként, fantáziákként, stb. definiáljuk. De a szubjektív események ... tapasztalataink ... valójában a forma nélküli személytelen Tudatosságnak nevezett tudás princípiumban következnek be. Mivel a Tudatosság/ Tudat a tudás princípium, gyakran nevezik úgy a spirituális irodalomban, hogy ’a fény’. Nem az a fény, amely a fizikai látást lehetővé teszi, hanem az, ami miatt a fizikai fény... és minden, ami létezik... ismert. Ez a fény örök és nem teremtett. Mindent átható, és legbelső Énje minden élőlénynek. Ennél fogva minden lény megvilágosodott... a fényben.... alapértelmezésénél fogva. A megvilágosodás bizonyítéka azonban nem rejlik sem a megvilágosodás intellektuális helyeslésében, sem a megvilágosodás tapasztalatának az igénylésében, hanem annak szigorú merev megértésében rejlik, hogy a Tudat, az egyetlen lényegi identitás.
    Ha e megértésnek nincs hatása az ember viselkedésére, mi az, amit tehet ... valamiféle egoista státusz-függő jó érzés tényezőjétől eltekintve? Éppen, hogy kimondhatatlan szenvedést okoztak az emberi fajnak a vallás nevében ... aminek az állítólagos célja az, hogy az emberi fajt megmentse önmagától... sok szenvedést okozva az úgynevezett ’megvilágosodott’ lények kezébe került hiszékenyeknek.
    Ezért szigorúbb megvilágosodás definícióra van szükség. Minden körülmények között te ’tapasztalod a megvilágosodást’... ami aligha kivételes, mivel csak egy Én van, és ezért a mindennek a tapasztalata a megvilágosodás tapasztalata, de akár intellektuális igényed is lehet, hogy tudatában légy, hogy te vagy az Én, a megvilágosodás csak akkor megvilágosodás, ha szabaddá tesz téged. Miféle szabadság ez?
    Noha a valóban felvilágosult személy a tárgyak között mozog, és a világbeli szituációi olyanok, mint egy normális emberé, az ő boldogsága nem függ tárgyaktól vagy szituációktól. A ’tárgy’ az, ami tapasztalása kerül, és az Én, a Tudat az, ami számára a tapasztalat megjeleníti magát. A tárgyaknak két kategóriája van, durva és finom. A durva tárgyak közé tartozik minden, ami az érzékek számára hozzáférhető, az ember saját testét is beleértve. A finom tárgyak az elme állapotai: emlékek, érzések, érzelmek, megérzések, hiedelmek, vélemények, álmok, vágyak, félelmek, fantáziák, és az emberekhez fűző kapcsolatok... abszolút minden olyan szubjektív tapasztalat, amely az ember Énjétől független.
    Ha az individuum ily módon szabaddá válik, nem lesz hajlamos arra, hogy saját céljai érdekében másokat kihasználjon, vagy másokkal visszaéljen. Nem lesz arra szüksége, hogy bármit is tegyen a ’megkülönböztetés’, vagy a ’világ megmentése’, két legbecsesebb illúziónk terén; az ő szabad lényének puszta jelenléte mások szabadságkeresését fogja inspirálni. És mivel megszűnt a nem-teljesség és alkalmatlanság érzése, ami abból keletkezik, hogy az ember nem ismeri igazi természetét, nem fog szenvedést okozni másoknak a saját boldogságra való törekvésével.
    Ez a kvíz az Én-tudomásodat teszteli. Tárgyaktól való függetlenségedet nem tudja tesztelni. Az Én-tudomás nélkülözhetetlen, mert e nélkül a személy nem tud szabaddá válni a tárgyaktól. Az Én-tudomás adományozta szabadság nincs azonnali hatással az egyén azon képességére, hogy ellenálljon a tárgyak vonzásának taszításának, de ha a tudás napi szinten kerül alkalmazásra, végül elvezet a függetlenséghez.
    Az Én-ismeret olyan, mint a másállapot; másállapotban van az ember, vagy sem? Igen és nem. Egyfelől, ha valaki száz százalékig biztos a saját természete felől, és érti annak jelentőségét a tárgyakkal való kapcsolatára nézve, mi haszna belőle? Másfelől, noha az Én egyszerű, nem-kettős Tudat, és könnyen megismerhető, hiszen te vagy Az, a látszólagos valóságot ... az életet ... tekintve, a dolog nem ilyen egyszerű. Ha az életet tekintjük ... testünket és elménket, és a körülöttünk lévő világot... az Én-ismeret sokrétű tudássá válik. Ne feledd, az Én mindenütt van, így az individuum tudása, és a világ, szintén az Én. Ebben az értelemben ez is olyan, mint bármely más kialakult objektív tudás ... minél többet tudsz, annál jobb.
    A kvíznek nem szándéka az Én-tudomás jóváhagyása vagy érvénytelenné nyilvánítása, habár a helyes válaszok túlsúlya utalhat arra, hogy te már megvilágosodott vagy, míg a helytelen válaszok túlsúlya utalhat az ellenkezőjére. A kvíz szándéka szerint leteszteli, mennyire vagy képes az Én nézőpontjából gondolkodni... ami akkor fog sikerrel járni, ha megvilágosodott vagy. Lehetséges, hogy tudod, hogy te az Én vagy, és tárgyaktól megszabadult életet élsz, és mégsem vagy képes kifejezni, amit tudsz. Ebben az esetben a kvíz lehetőséget biztosít arra, hogy finomítsd a megértésedet, és támogatást nyújt az önkifejezéshez... ami akkor lenne hasznos, ha hajlamot éreznél rá, hogy víziódat másokkal is közölnéd.
    Bizonyos kérdésekre adott egyetlen helyes válasz megvilágosodásra utalhat, és más kérdésekre adott egyetlen rossz válasz mutathatja ennek az ellenkezőjét. Alaposan gondold át, mielőtt válaszolsz, nem csak azért, mert számos kérdés ’trükkös’, hanem azért, mert a teszt a szándéka szerint a gondolkodási képességedet teszteli. Az értelem a belső Én legfinomabb eleme, és amit tudsz, hatalmas befolyással van arra, hogy milyen boldog az életed. Válaszolj a kérdésekre, és amikor elkészültél a kvízzel, kattints a ’válaszok’ gombra az utolsó oldal alján. A legtöbb esetben kifejtettem, hogy a válasz miért helyes vagy helytelen. Egyes esetekben két vagy több helyes válasz is lehetséges.

Kiértékelés:
Jóllehet csak te tudhatod, vagy szabad vagy-e már a tárgyaktól, vagy sem, a következő, kissé önkényes kritériumok alapján is kiértékelheted az összegyűjtött pontszámaidat. Minden helyes válasz kapjon három pontot. Kilencven pont fölött nemcsak, hogy teljesen megvilágosodott vagy, hanem bölcsnek is tekintheted magad, ami a megvilágosodás legmagasabb rendű kategóriája. Nyolcvan pont fölött a normál megvilágosodottak közé sorolhatod magad. Hetven és nyolcvan pont között időlegesen megvilágosodottnak tarthatod magad. Harminc és hetven pont között még szükséged van némi munkára, és harminc pont alatt valószínűleg akkor jársz el a legbölcsebben, ha egy másik identitás után nézel.


forrás: James Swartz


A teszt flash változata. Kitöltést követően megmutatja az eredményt és az indoklást:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése