2011. szeptember 21., szerda

Spirituális krízis (2. rész)


Hogyan ismerhetjük fel?

Előző cikkünkben megismertettük olvasóinkat a spirituális krizis fogalmával. Sorozatunkban részletesen feldolgozzuk a transzperszonális pszichológia szempontjából a témát.
Spirituális krizis: szokatlan, gyakran elmebetegségnek tűnő tudatállapot változással járó belső fejlődési válság, melynél kizárható a fizikai betegség, és a valódi elmebaj. Kiváltó okaként megtalálható a spirituális út nehézségeiből fakadó összetett szellemi és érzelmi probléma. Kezelése csak a hagyományos pszichiátriai módszerekkel nem megoldható, azokat ki kell egésziteni speciális, a személy számára is elfogadható intenziv és támogatott belső fejlődéssel, transzperszonális pszichoterápiával.
Péter 27 éves volt, tőzsdeügynök ragyogó karrierrel, amikor egy marihuánás cigaretta után súlyos, rohamszerű félelmek törtek rá. A társaságban, ahol ez történt, nem tudott megnyugvást találni, hazaindult. Otthonról éjjel felhivta szüleit, de ők már észlelték, hogy a fiukkal valami nagyon nagy baj van. Összefüggéstelenül beszélt, ördögöket és a poklot emlegette, melyek létét fenyegetik. Rettegése hullámzott, és csak az elfogadó, meleg emberi gesztusok csillapitották. Biztonságos környezetben vigyáztak rá reggelig. A nap folyamán egy pszichiátert kerestek fel, aki gyógyszert irt fel. Azt javasolta, legyenek vele, egyetlen pillanatra se hagyják egyedül, beszélgessenek, de várjanak egy erősebb hatást gyakorló osztályos kezeléssel.
Már a második napon voltak világos pillanatai, és tudata fokozatosan feltisztult. Egy hét múlva már elkezdődhettek beszélgetései egy pszichoterapeutával, aki spirituális krizisként diagnosztizálta állapotát. Önismereti munkája a gyógyszer támogatása mellett indult el, amit néhány hét múlva teljesen el lehetett hagyni. Foglalkozni kellett a drog hiányából adódó nehézségekkel is. A terápiás beszélgetések majdnem egy évig tartottak, és utána személyiségfejlesztő csoportban is résztvett. Azóta három év telt el, semmiféle visszaesés nem jelentkezett, de ezalatt Péter életmódját és és főként világképét gyökeresen megváltoztatta. Gyönyörű verseket ir csak úgy magának életről és halálról.
A fiatalember szubjektiv élményei első pillantásra elintézhetők azzal, hogy egyszerűen egy zavart elme fantazmagórái. Ha azonban vesszük a fáradtságot, és elemezzük őket, kibontakozik egy belső, pszichikus valóság, a saját logikájával, belső realitásával. Ebben a világban megelevenedik egy történet, melynek végső soron mintha hiányozna a középpontja. Minden relativ a hétköznapiságban, nincs semmi, ami igazán fontos lenne. Ezt a hiányzó közepet egy gyermeki kép tölti ki, a mennyekben ülő Isten világa, és annak fenyegető ellenpólusa, az ördögök és a pokol ábrázolásának középkorias képzetei. Mindezek mögött az élettörténet nehézségei, buktatói is felrajzolódtak, és szerves összefüggésbe kerültek ezzel a képpel.
Más tipusú szokatlan élmények is felbukkanhatnak ilyenkor. A spirituális krizisek legnagyobb kutatója, az USÁ-ban élő Stanislav Grof osztályozása szerint a tünetek között szerepelhetnek:
- szokatlan észlelési élmények, melyeknek a külső realitáshoz nincs mindig kapcsolódásuk: látomásos jelenségek, érthetetlenül felerősödött érzékszervi észlelés bármelyik érzékben, a test határainak feloldódása, vagy eltolódása. Megjelenhetnek a test működésére, vagy betegségeire vonatkozó szokatlan magyarázatok, észlelések. Nem ritka a hallucinativ élmény sem.
- az érzelmi élet egyensúyának eltolódása: súlyos félelmi, szorongásos állapot, felerősödött bűntudat, szinte apokaliptikus képekben, fantáziákban megjelenő önvádlás. A saját személy jelentőségének teljesen irreáis fölülértékelése, mintha ő maga lenne felelős mások vagy akár a világ sorsáért. Feltételezett és/vagy felnagyitódott érzelmi kapcsolatok, mint pl. a saját gyermekének messianisztikus látása, vagy egy féltékenység kozmikussá válása. A paranoiás érzések megjelenése is gyakori, úgy véli, üldözik, megfigyelik, lehallgatják.
- téves kognitiv következtetések, a valóság tényeinek figyelmen kivül hagyása mellett. Nem ismer fel elemi hétköznapi összefüggéseket, melyek egyfajta kontrollt jelenthetnének, támaszkodási pontot, hogy ne sodródjon el belső világában. Hiedelmek, babonás elképzelések, rontás és kötés mint valós realitás jelenhetnek meg. A gondolkodás diffuz és nehézkes lehet,
- A tudatállapot módosulása, mely külső megfigyelő számára egyértelmű, de a személy a szubjektiv világban nem tudja mihez viszonyitani az észlelhető jeleket. A lebegés, irrealitás érzése, csodálatos derű, szinte isteni kegyelmi állapot éppúgy lehet jelzés, mint a félelem a megőrüléstől, a széteséstől. Misztikus egyesülés állapota egy isteni erővel, személlyel, vagy a kozmikus tudat állapota.
- mindezeket a szubjektiv történéseket kisérhetik olyan külső események, melyeket a szinkronicitás fogalmával szoktunk leirni: véletlen, de jelentőséggel biró egybeesések. Nem ritka a paranormális észlelés, múltbeli vagy jövőbeli vagy térben távoli események filmszerű lepergése, vagy képek megjelenése, akár a saját életéből, vagy más, akár ismeretlen személyekkel
- intenziv energetikei változások, ebből eredő egyéb, alvási nehézségek, vagy a táplálkozás igényének csökkenése, túlfűtötség, zaklatottság érthetetlenül. Fény látása, energia beáramlásának érzése. Ennek ellenkezője is megjelenhet, teljes kimerültség, enerváltság, aluszékonyság.

Szinte kimerithetetlen a tünetek, jelenségek sora, melyeket csak röviden foglaltunk össze. Fennállhatnak néhány órán át, vagy akár hetekig.Ezek a megfigyelhető jelenségek még önmagukban azonban nem jelentik azt, hogy spirituális krizis zajlik. Van néhány olyan kérdés, melyeket körültekintően meg kell vizsgálni, és el kell vetni ahhoz, hogy megállapithassuk a spirituális krizis jelenlétét. Ezek fontosabbjai:
- testi betegség fennállása, ezek között meg kell emliteni az agyi rendellenességeket, keringési zavarokat, a sziv vagy a vese elégtelen működését, vagy más, kórós állapot,
- labilis érzelmi állapot, melyben más, nem spirituális események látható módon döntő szerepet játszanak,
- drogfüggőség, alkoholizmus, szexuálisan egyensúlyvesztett állapot,
- tartós éhezés (beleértve a böjtöket), bántalmazás, alvásmegvonás, mint pl. egyetemisták vizsgaidőszaka,
- pszichotikus állapotok, diagnosztizált elmebetegség a múltban.
A spirituális krizisekben gyakran felmerülnek olyan pszichés élmények, tartalmak, melyek mély, archetipikus képekkel, mitológikus elemekkel, az emberiség őstörténetével, vagy más társadalmi rendszer hagyományaival állnak kapcsolatban. Ezek megértése, feldolgozása komoly érzelmi és mentális energia befektetést igényel, gyakran csak szakember bevonásával lehet elvégezni. Ezek közül néhányat a későbbiekben be fogunk mutatni.
A spirituális krizis diagnózisának megállapitása tehát speciális vizsgálatokat, több szakember bevonását igényli. Ugyanilyen felelősségteli munkát igényel kezelése is. A mindennapi életben hasonló tünetekkel találkozva azonban gondolhatunk arra, hogy esetleg valóban erről van szó. A pszichiáterek tájékoztatása, továbbképzése azért óriási jelentőségű a spirituális krizisben szenvedők számára, hogy differenciáltabb, hatékonyabb kezelést kaphassanak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése