2011. december 19., hétfő

Hamis tanok

Minden tanítás és lelki gyakorlat, meditációs vagy spirituális módszer ártó, ha végeredményét tekintve felkavarja, elnyomja, megbélyegezi, vagy kihasználja alkalmazóját. Biztos vagyok benne, hogy közülünk sokan találkoztak már ilyennel.
A megvilágosodáshoz, a kiteljesedéshez vezető úton azonban vannak olyan technikák is, amelyek elsajátítása és gyakorlása, olykor valóban kínkeserves, mert megerőltető vagy éppenséggel a lemondás miatt, „emberfeletti” lelkierőt követelnek meg tőlünk.
Egy régi és igen bölcs mondást idéznék fel most, ami úgy gondolom, feltétlenül ideillik.: „Az út a fontos, nem a megérkezés.”


Vagyis semmit sem ér a cél, ha nem élvezetes az út. Az út ismerete, a cél látomása, még ha fájdalmas is a haladás, gyönyörteljessé, szentté, csodálatossá teheti azt.
Amennyiben tudatosak vagyunk arra, hogy mit miért is teszünk és kellőképpen lazák ahhoz, hogy elengedjük a folytonosan rögzített és egyre mélyebben betokosodott régi viselkedési és egyéb mintáinkat, akkor úgy gondolom –és ez a részemről tapasztalat is-, hogy egészen biztosan elérjük azt a bizonyos célt, amit magunk elé tűztünk ki, bármi is legyen az.
Hogy valamiféle végkövetkeztetést vonjunk le az eddigiek alapján, kijelenthetjük, hogy amit eztán gyakorolnunk érdemes, az nem más, mint a tudatosodás (…mit miért teszek…), és a lazaság, hogy képesek legyünk elengedni, minden régit - elavultat - halottat és hogy el tudjuk fogadni mindazt, ami még vár ránk; Ami élő, és ami természetes.

1 megjegyzés:

  1. Most találtam ide... ez az első cikk, amelyet elolvastam, sorra veszem a többit is.

    VálaszTörlés