2011. november 30., szerda

A betegség, mint szimbólum



MIÉRT VAGYOK BETEG?

Micsoda idő! Hűvös, nyirkos, szeles, nem csoda, hogy megfáztam! - gondoljuk. Ha komoly betegség támad meg, akkor is a külvilágban keressük az okot: a stresszes munkánkban, a kiabáló főnökben, az időhiányban, házastársunk, gyermekünk viselkedésében és hasonló dolgokban.
A betegség - de a baleset is - üzenet, információ az ember számára. Örülnünk kellene nekik!
Üzennek a test nyelvén, amelyet könnyebben meghallunk - üzennek arról, mit nem akarunk megtanulni, tudomásul venni az életükben, hol kell fejlődnünk, tovább lépnünk. A "sorscsapás", betegség legtöbbször valamilyen szabad akaratunkból tudomásul nem vett tanulási folyamat negatív aspektusa.
Aki nem tanul, az szenved! Aki nem értette meg a halk belső hangot, arra a teste kiabál rá.
Mindenki épp azt a betegséget - üzenetet - kapja meg, amire neki szüksége van. Szüksége van ahhoz, hogy tanuljon, fejlődjön, hogy folytassa személyes evolúcióját.
És van, aki nem akar meggyógyulni. Meggyógyítani senkit nem lehet: sem orvosnak, sem természetgyógyásznak, sem senkinek. Csak segíthetnek a beteg gyógyulásában, az ember belső orvosának, öngyógyító képességének felébresztésben, aktivizálásában, ha ezt a beteg maga is akarja.
Ám nem mindenki szeretne egészséges lenni. Ugyanis a gyógyulással elveszítheti azt a figyelmet, törődést, odafordulást, amit egészséges korában nem kapott meg, hiányolt a családjától, barátaitól. Egyszerűen jobb neki betegnek lenni. S ha egyik betegségből meg is gyógyul, hamarosan "talál" magának egy másikat, amivel a figyelmet újból magára vonja. Nem azért teszi mindezt, mert szeret szenvedni, mert be akarja csapni a családját: tudatlan, és nem akar tanulni, mindössze erről van szó.
Nincsenek olyan kórokozók, baktériumok, vírusok, melyek betegségeket okoznak!
Mindaz, ami a vírusok betegítő hatását "igazolja", csupán korreláció: megfigyelhető, hogy egy bizonyos fertőzéses megbetegedés fellépése esetén mindig megtalálható egy bizonyos vírus a szervezetben. Ám ez csak annyit tesz, hogy minden olyan esetben, amelyben fellép az egyik, jelen van a másik is (korrelálnak). A tudomány kedvelt fogása, hogy ezt a korrelációt kauzalitássá, ok-okozattá nevezi ki egy huszárvágással. A "ha egyik van, a másik is van"-ból "azért van a másik, mert az egyik létrehozta" lesz. Nem vitatható, hogy bizonyos betegségnél bizonyos vírus jelen van, de ebből nem következik, hogy a vírus a betegség okozója. Másrészt van, akiben szintén jelen van ugyanaz a vírus, és mégsem beteg, sőt, betegünkben is jelen lehetett korábban, egészségesen ez a vírus. De akkor nem betegedett meg, most igen. A másik ember ugyanezzel a vírussal a testében nem beteg, ő igen. Miért?
Fontos kideríteni, mi az, amit nem akar látni, tudni, megtanulni a beteg ember. A test ehhez meg is adja a szükséges segítséget a tünetekkel. A lélek nyelve a betegség, és szimbólumokkal üzen nekünk. Nem véletlen tehát, hogy ki miben betegszik meg. Az érelmeszesedés például azt üzeni tüneti szinten, hogy életünk folyama részlegesen vagy általánosságban bebetonozódott, megkeményedett, megmerevedett, csökkent a hajlékonyságunk, rugalmasságunk az életben; növekvő belső nyomásról árulkodik és a női pólus elhanyagolásáról.
"A betegség, ha gonosznak tűnik is, alapvetően jótékony és javunkat szolgálja, és ha jól megértjük, lényeges hibáinkhoz vezethet el minket. Segít jobbá válnunk és fejlődnünk." Ez dr. Edward Bach véleménye.


MEGFÁZÁS, NÁTHA, INFLUENZA
Miért?

Megfáztam, beteg vagyok. Hmmm, ez biztosan influenza!
De miért most, amikor jól felöltöztem, semmi különöset nem csináltam??
Ruediger Dahlke szerint nem véletlenül történt.

A testen a következő részek, szervek szimbolikájából jó kiindulni:
fej - a test fővárosa
fül - hatalom, büszkeség, szexualitás
nyak - bekebelezés, kapcsolat, kommunikáció
tüdő - kapcsolat, kommunikáció, szabadság
izomzat - motor, erő.

A tünetek ezt jelzik: nemtörődömség, ridegség az élet dolgaival szemben; magunkba zárkózunk és semmi sem melegíthet fel; visszahúzódunk a mindennapi élet válságától és papírzsebkendőből építünk falat magunk köré; tartózkodunk az emberektől és egyes helyzetektől: "ne gyertek közel, náthás vagyok", nem akarunk semmit látni, hallani, csak ágyba bújni és a takarót a fejünkre húzni; már "nem bírunk többet lenyelni" a megduzzadt mandulák miatt; védekezési magatartás: "ugatni", köhögni másokra; összetörtség és rekedtség, mint ordibálás után; a kommunikáció korlátolt: orrunk bedugult, a torkunk rekedt, a légcső fáj; tisztulási műveletek zajlanak a testünkben.
Hogyan dolgozzuk fel mindezt Dahlke szerint? Fogadjuk el az élettel szembeni érdektelenséget, zárkózzunk el a külvilágtól, tisztázzuk, hogy már nem fogadjuk el, nem nyeljük le a jelenlegi helyzetet, lélegezzünk fel, védekezzünk határozottan, szálljunk szembe a kihívásokkal, tisztázzuk a bizonytalan helyzeteket, javítsunk élethelyzetünkön, rendeljük magunkat alá az évszakok váltakozásának.
Én amondó vagyok, hogy amíg ágynyugalomban vagyunk, szemléljük magunkat kívülről, tudatosítsunk eddig nem tudatosult helyzeteket, körülményeket. Miért most adtam meg magamat a betegségnek? És miért épp ennek?

Ne lőjünk ágyúval verébre!

A náthát, influenzát vírus okozza (ha ezt akarjuk hinni, higgyük, de ... ez csak "formaság", a vírusok eddig is itt voltak, csak eddig nem "kaptuk el" őket ).
Az antibiotikumok hatástalanok velük szemben.
Néha azt sem egyszerű eldönteni, melyikkel is van dolgunk. A nátha tünetei fokozatosan alakulnak ki, és enyhébbek (orrfolyás, tüsszögés, torokfájás), az influenza gyorsan felszökő lázzal, erős fáradtsággal, izomfájdalommal jár, gyakori szövődménye a hörghurut és a tüdőgyulladás.
Ha nincsenek jelen a felülfertőzés tünetei, próbálkozzunk házi szerekkel! Ne fosszuk meg a szervezetünket a természetes ellenállás, védekezés lehetőségétől!

Mit tehetünk, hogyan segíthetünk magunknak?

Ágynyugalom. Nyugodtan "vonjuk ki magunkat a forgalomból", feküdjünk ágyba, aludjunk, pihenjünk. De nem tilos a mozgás, a gyakori szellőztetés, a séta a friss levegőn.
Diéta, böjt, könnyű, vitamindús ételek fogyasztása, méregtelenítés, folyadékfogyasztás. Hallgassunk a testünkre, ha az nem kíván enni, inkább csak inni, akkor fogadjuk el ezt! A nyelés egyébként is fájdalmas lehet, ne akarjunk nagy falatokat, nehezen emészthető táplálékot magunkhoz venni.
Ajánlott a sok-sok folyadék fogyasztása, elsősorban a gyógyteáké (nem kóla, nem szénsavas üdítő, nem kávé, nem édesített löttyök). Préselhetünk zöldség- és gyümölcsleveket is!
Ha eszünk, együnk fokhagymát, vöröshagymát, savanyúkáposztát, évszaknak és éghajlatunknak megfelelő gyümölcsöt, zöldséget - akár nyersen is. Ha úgy jobb, akkor együnk püréket, pépeket (céklapüré, zellerpüré, sütőtökpüré a krumplipüré mintájára), kóstoljuk meg az Egészség és szépség nevű gabonaőrleményt (magyar találmány!).
Fogyasszunk mézet, és ha nem vagyunk allergiásak ezekre, akkor virágport, méhpempőt!
És legalább most ne együnk húst!

Inhalálás 

Forró vízbe cseppentsünk 6-6 csepp eukaliptuszt, rozmaringot, borsmentát.
(Illóolajok, amiket használhatunk: eukaliptusz, borsmenta, erdei fenyő, teafa, levendula, citromfű, stb).
A megfelelő gyógynövényt (kamilla, kakukkfű, borsmenta) két l forró vízzel leforrázzuk, 10-15 percig hagyjuk állni. Az inhalálást kisebb edény segítségével végezzük. Egy nagy törölközőt terítsünk a fejünkre, hajoljunk kb. 40 cm-re az edény fölé és 10-20 percig igyekezzünk minél mélyebben lélegezni orron át.

Borogatás, pakolás

Láz esetén priznicet használjunk, vagy vegyünk hűtőfürdőt. A népi gyógyászat ismeri a mellkas, hát disznózsírral való bekenését és száraz ruhával való betekerését.

Fürdő

Melegedő lábfürdő: lábunkat tegyük testmeleg vízbe, majd adjunk apránként forró vizet a lábvízhez.
Jó hatású a hársfa- és bodzavirágból készített lábfürdő. A két növényt összekeverjük, egy csészényit forró vízzel leforrázunk, 10 percig állni hagyjuk, lavórba töltjük,majd meleg vízzel felöntjük úgy, hogy a víz a lábikráig érjen.
A fent említett hűtőfürdő is alkalmazható szükség esetén.

Gyógytea, gyógynövények

Maria Treben ajánlata: sok, forró cickafark tea, kamillatea, csalántea.
Népi gyógymód szerint egyenlő arányban: bodzavirág, hársvirág, kamilla.
Bíbor kasvirág (echinacea) tinktúra: alkalmazzuk az ún. lökésterápiát (azonnal 50 csepp, aztán óránként 10-10 csepp 3-4 napig).
Dr. Oláh Andor javaslata: egyenlő arányban bodzavirág, hársvirág, kamilla, borsmenta, esetleg még kakukkfű, egy evőkanál. keveréket leforrázunk 2 dl vízzel, lefedve állni hagyjuk, öt perc után leszűrjük, és mézzel édesítve isszuk meg.
Sok teakeverék ismert még meghűlés ellen.

Légzőgyakorlat

Nyitott ablaknál vagy alaposan kiszellőztetett helyiségben végezzük akár a testnevelés órán megszokott légzőgyakorlatokat a kar felemelésével, akár teljes jógalégzést, akár pránajámát.
Ha az orrunk be van dugulva, végezzük mentálisan a légzőgyakorlatot!

Orrcsepp

De nem patikából! Egy teáskanál konyhasót fél l forralt vízben keverjünk el, és ezt cseppentsük az orrunkba, vagy szippantsunk fel belőle valamennyit.

Gargarizálás, toroköblögetés

Sós oldattal, gyógynövénnyel.

Szauna

Ha enyhe náthával van dolgunk, és jól esne, szaunázhatunk is az általános szabályok fokozott betartásával.

Homeopátia

Használhatunk ún. komplex készítményeket megelőzésre: Engystol, Oscillococcinum, és egykomponensű szereket is: Echinacea, Vincetoxikum. Az influenzaszerű, megfázásos tünetek leggyakoribb szerei: Belladonna, Allium cepa, Aconitum, Bryonia, Nux vomica, Apis. Alkalmazási szabályaikról, szedésükről, kiválasztásukról kérdezzünk homeopátiás szakembert, ha nincs tapasztalatunk ezen a téren.

Kalapkúra 

Igyunk meg 1 dl forralt bort szegfűszeggel, fahéjjal, borssal elkészítve, mézzel ízesítve.

Mit tegyek, hogy ne legyek megint náthás?

Először is tegyünk rendet a fejünkben! 
Ezen kívül: vehetünk hideg-meleg zuhanyt minden nap. Tartsunk didergőtréninget: ne vegyünk fel kabátot, ha csak pár percre megyünk ki, aztán fokozatosan növelhetjük az időtartamot, tegyük ki magunkat hideg ingereknek!
Ha a lépünk és lépmeridiánunk jól működik, a szobában 18-20 C fokban sem fázunk!
Öltözködjünk rétegesen, hordjunk pamut alsóneműt, tartsuk melegen a lábunkat, viseljünk sapkát! De ne öltözzünk túl!
Lélegezzünk orron át!
Ha ismerjük, végezzünk dzsala netit (az orrüreg tisztítását) minden nap.


MAGAS ÉS ALACSONY VÉRNYOMÁS

Ruediger Dahlke ezt tartja a magas vérnyomásról testi szinten: a vér (életerő) és az erek ( az életerő) útvonalai érintettek benne. Tüneti szinten azt jelenti: állandó nyomás és feszültség alatt állni; állandó konfliktusban élni anélkül, hogy megoldást találnánk a problémákra; nem szembenézni a konfliktusokkal; állandó feszült alaphelyzet és belső nyugtalanság; meg nem oldódó hatalmi konfliktusok; elfojtott agresszió; testi önuralom; kommunikációs problémák. Megkülönböztet kicsattanó magas vérnyomást, ez a kliens nélkülözhetetlennek érzi magát, minden lében kanál; sápadt magas vérnyomást, a betegünk emberfeletti önuralmat gyakorol, az erek kalitkájában egy végsőkig elcsigázott ember harcol; és időskori hipertóniát, ahol a befagyott kommunikáció jellemzi az idős embert.
Feldolgozásként azt ajánlja, hogy ahelyett, hogy ellentartanánk a nyomásnak, inkább keressük meg a döntő konfliktus gyökerét, vállaljuk az élet bátor, offenzív megélését, ápoljuk a kommunikációt, vállaljunk érzelmi kontrollt- a különféle típusú hipertóniákban szenvedőknek konkrétan azt, hogy ismerjék fel, hogy erőszakos kitöréseik menekülési kísérletek; hogy lássák át saját maguk elnyomását és engedjék ki a megfelelő ponton a nyomást; valamint hallgassanak a szívükre.
A betegség feloldása: szembenézni a konfliktusokkal, a megoldatlan helyzeteket nyomás hatására mozgásba hozni, életünk lényeges pontjaira, gyakran "szívügyeinkre" koncentrálni, lelkileg túlnőni önmagunkon.
A szerző az alacsony vérnyomást testi szinten azzal jellemzi, hogy az életerő nem ütközik ellenállásba az érfalon ,amely meghátrál, nincs ereje ellenállni.
Tüneti szint: az érfal nincs megfelelő nyomásnak kitéve, nincs megterhelve; meghátrálást jelent; saját határaink fel nem derítését; nem vállalunk felelősséget, lemondunk; ájulásba menekülünk; szédüléssel "szédítjük" környezetünket; áldozatszerep; csigaszerep; hideg végtagok; félelem; erőtlen, alélt, levert állapot; unalmas, feszültségmentes életmód; regresszióra való hajlam; az élet visszautasítása; a földdel való kontaktusteremtés hiánya.
Dahlke szerint mindezt úgy lehet feldolgozni, hogy neheztelés nélkül alkalmazkodunk a magasabb rendű törvényhez, erőtlenség, ernyedtség helyett megtanulunk ellazulni, tudatosan feláldozni önmagunkat, mielőtt az áldozat szerepébe menekülünk, bevalljuk magunknak, hogy képtelenek vagyunk gyökeret verni és kapcsolatokat kialakítani.
Feloldás: alázat, alkalmazkodókészség, rugalmasság, hajlékonyság, megtalálni saját helyünket a világban, és gyökeret verni, odaadni magunkat az életnek.
Maria Treben szerint a pásztortáska mind a magas, mind az alacsony vérnyomás ellen ajánlható (1 púpozott tk füvet
adunk 1/4 liter vízhez, forrázzuk, rövid ideig állni hagyjuk. Magas vérnyomásra a fehér fagyöngy teáját: naponta három csésze hideg áztatású teát kell fogyasztani kortyonként (1 púpozott tk fagyöngy 1/4 liter vízhez, éjszakára állni hagyjuk, másnap kicsit felmelegítjük és leszűrjük). A vese eredetű hipertóniára korpafüves zacskót kell rakni éjszakára a vesetájékra.

Dr. Oláh Andor szerint a leggyakoribb szív- és érpanaszok kitűnően orvosolhatók gyógyteák és természetes gyógymódok segítségével. Azt ajánlja, a beteg ne dohányozzon, alkalmazzon növényi étrendet, tartson ilyen kúrát, tartózkodjon az állati eredetű zsírtól, végezzen rendszeresen relaxációt.
A galagonya a magasabb vérnyomást csökkenti, az alacsonyat emeli, de ez a tulajdonsága csak megfelelő teakeverékben érvényesül. Általános nyugtató hatása is van. Szokás a galagonyát a "szív kenyerének" nevezni. Fontos a tartós, naponkénti alkalmazása. Ha egymagában adjuk, forrázzunk le 2 dl vízzel 2 púpozott tk galagonyavirág és levél keverékét, hagyjuk 20 percig állni, a teából reggel és este igyunk egy-egy csészényit.
Magas vérnyomásra a következő keveréket ajánlja Oláh dr.: egyenlő mennyiségű fagyöngy, galagonyavirág, kamillavirág, macskagyökér. Két kk teafüvet 2 dl vízzel forrázzunk le, hagyjuk állni reggeltől estig, este szűrjük le, és fogyasszuk el. A másik adagot estétől reggelig áztassuk.
A szerző szerint a rozmaring a magyar népi orvoslásban szívgyógyszer: "1 liter fehérborba tégy rozmaringot három ujjnyi magasan az üvegbe, akinek szívasztmája van, naponta egy decinyit igyon".
Egy másik recept szerint 3 szál fehér rozmaringot kell áztatni borba, szeszbe, és ezt fogyasztani. A rozamaring tágítja az ereket, javítja a vérkeringést, helyreállítja az alacsony vérnyomást.
Alacsony vérnyomás elleni keverék: 50-50 gr borsmenta és rozmaringlevél, 20 gr kálmos. Két tk keveréket tegyünk fel 1/4 liter hideg vízben főni, miután felforrt, szűrjük le, naponta kétszer egy-egy csészét igyunk belőle.
fokhagyma értágító, vérnyomáscsökkentő hatása bizonyított. A fokhagymakúra 3-5-6 hónapig tartson:minden este együnk meg 1-2-3 mandula nagyságú nyers fokhagymagerezdet (utána rágcsáljunk borókabogyót az illat közömbösítésére).
Oláh Andor közread egy népi receptet, melyet maga is használt: 1 liter vízbe keverjünk bele 30 gerezd apróra vágott fokhagymát, 3 ek mézet, 1,5 dkg összemorzsolt élesztőt. 9 napig érleljük, közben többször keverjük meg, majd naponta háromszor egy pálinkáspohárnyit igyunk belőle.
fagyöngyis vérnyomáscsökkentő hatású a kis télizöld meténggel együtt. Teakaverék ajánlata: 5 gr szarkalábvirág, 8-8 gr kukoricabajusz és babhéj, 10-10 gr diólevél és levendulavirág, 15-15 gr galagonyabogyó és bodzavirág, 20-20 gr fagyöngy és zsurlófű. Egy tetézett ek keveréket áztassunk estétől reggelig 3 dl vízben. Reggel forraljuk fel, 1-2 perc forralás után hagyjuk hűlni, kevergessük majd szűrjük le.
Gyuri bácsi, a füvesember szerint az, akinek valóban magas a vérnyomása, két gyógynövény, a galagonya virágos ágvég és a fehér fagyöngy közül választhatja ki a neki megfelelőt. A galagonya virágos ágvége csökkenti a vérnyomást, szívideget nyugtat, szívritmust szabályoz, jó az érelmeszesedés ellen: tisztítja és nem tágítja az ereket belülről, ez nagy előnye. 2 dl forrásban lévő vizet öntsünk egy tk növényre, fedővel letakarva 10 percig hagyjuk állni, étkezés előtt igyuk meg lassan. A fagyöngyöt áztassuk hideg vízben 12 órán át, egy csésze teához egy tk fagyöngy kell. A beteg maga döntse el Gyuri bácsi szerint, hogy neki melyik tea a megfelelő. A fehér fagyöngy ingadozó vérnyomásra is jó! A kis télizöld meténg csak magas vérnyomásnál használható.
Gyuri bácsi alacsony vérnyomásra ezt a keveréket ajánlja: homokigyopár-virág(4), fehér ürömfű(4), rozmaringlevél(5), bazsalikom(5), kerti izsóp(12);
míg magas vérnyomásra ezeket: galagonya virágos ágvég(1, feketeribizli-levél(4), meténg(; fagyöngy(1, zsurló(4), medvehagymalevél (; pásztortáska(20), zsurló(2), galagonyabogyó(; meténgfű(20), fagyöngy(5), feketeribizli-levél(5).
A zárójelbe tett számok súlyarányokat jelentenek grammokban!

Mit tehet magáért az alacsony vérnyomású ember?

Mozogjon rendszeresen, táplálkozzon ésszerűen, vegyen váltott hideg- és langyos vizes zuhanyt, váltó karfürdőt (egy lavórba tegyünk 36-38, a másikba 10-18 Celsius fokú vizet, karunkat merítsük 5 percig a meleg vízbe, majd 10 másodpercre a hidegbe, majd 3 percre vissza a melegbe, aztán 10 másodpercre a hidegbe, majd rázzuk le karunkról a vizet, de ne törölközzünk meg), használhat rozmaring illóolajat bedörzsölőszerként is.
A rendszeresen fogyasztott tojássárgája, zabpehely vagy nyers zabkása, illetve a méz emeli a vérnyomást!
A szaunázás is élénkítő hatású.
Ajánlott a bőséges folyadékfogyasztás számukra. Alvás közben jó, ha alápolcolják a fejüket.
Mit ajánlhatunk magas vérnyomásban szenvedőknek?
Sószegény diétát, vegetárius étrendet, az ideális testsúly elérését, a dohányzás, a stressz kerülését, az alkoholfogyasztás csökkentését, rendszeres mozgást, relaxálást, légzőgyakorlatokat.
És : rendet a fejekben !


ASZTMA
Nem kapok levegőt! Megfulladok! Mi történik velem?

A nemzetközi adatok szerint az asztma az a krónikus betegség, amely a legtöbb embert érinti az iparosodott országokban. Ha nem személyesen őket, akkor családtagjaikat, ismerőseiket.

Az ortodox orvoslás a következő okokat tárta fel eddig az asztma keletkezéséről:
-felismerhető külső ok nincs ("csak úgy")
-allergiák
-fertőzés eredményeként kialakuló
-kémiai és fizikai ingerek által kiváltott
-megerőltetés okozta
-fájdalomcsillapítók által kiváltott
-lelki okok miatti

Ruediger Dahlke a következőket írja:
Testi szinten érintett a tüdő (kommunikáció, kapcsolat, szabadság) és a szervezet védekezőrendszere (védelem).

6 tüneti szintet különböztet meg, ezekhez problémaköröket rendel.

1. szint: pöffeszkedés, felvágás, megpróbál sokat venni és semmit sem kapni, mindent magának akar megtartani, megmérgezi magát, vágyódik a szeretetre, de ezt önmaga nem tudja adni (adás- kapás kérdése). 
2. szint : az emberi kapcsolattal való szembenállás, félelem az első lépéstől a szabadság és önállóság felé, dominancia és hatalomvágy, lezárja magát az élet előtt (elzárkózás a külvilágtól).
3. szint: büszkélkedik, nagyra van magával, felfújja magát, mellre szív valamit, az agresszió a tüdőben reked, a dühtől levegőt sem kap, ugat valakire, levegőért kapkod (agresszió). 
4.szint: a hatalomvágy és az áldozat szerepének kiélése zsarolás (életveszélyes rohamok produkálása) által, tiszta levegőre vágyik, hegycsúcsokra, hogy felette állhasson a dolgoknak, illetve más embereknek (dominanciaigény és kisebbrendűség). 
5. szint: az élet sötét dolgaival szembeni ellenállás, a szexualitásnak a mellkasba történő száműzése (szexualitás ,szerelem és piszok, tisztátalanság). 
6.szint: nem tud szabadon lélegezni, nem tudja kiélni saját vágyait, a körülötte lévő emberek nem adnak teret az önmegvalósításra (szabadság és élettér).


Feldolgozás:
1. légzésterápia, a kötött légzésben az adok-kapok feszültségének kiegyensúlyozását átélni, elfogadni
2. kíméletlen nyíltság és őszinteség
3. az egészséges agresszió megélése, offenzívabban élni
4. a kisebbrendűségi érzést tudatosítani és elfogadni, megtanulni elérni az akartunkat zsarolás nélkül
5. megtanulni szeretetet adni és elfogadni, a szexualitást átemelni a tudatba, a saját "piszkunkat" elfogadni
6. teret hagyni az önmegvalósításnak,és ezt másnak is megengedni

Fedezze fel a kliens a be- és kilégzés folyamán a "halj meg és szüless újjá" elvet, ajánlja Dahlke.


Mit ajánl Maria Treben, Dr. Oláh Andor és Gyuri bácsi, a füvesember?

A népi gyógyászatban a legtöbb válasz a fitoterápia felől érkezik.

Maria Treben a mézes martilaputeát ajánlja. Asztmás betegeknek szerinte jó szolgálatot tesz 2-3 teáskanálnyi martilapu leveléből frissen préselt lé, amit húslevesbe vagy meleg tejbe tölthetnek.


Más alkalamzása is ismert a martilapunak. Füstölők alkotórésze lehet, enyhítve az asztmás tüneteket.

Dr.Oláh Andor gyűjtése: az ecetes torma könnyíti a légzést, elősegíti a felköhögést.

A mézzel kevert torma elfolyósítja a sűrű, tapadós nyákot.
Máshol azt ajánlják, hogy kis mennyiségben rendszeresen fogyassza az asztmás a tormát.Érdemes tormaszirupot készíteni: ez nem más, mint lereszelt torma vízzel elkeverve, átpréselve; illetve tinktúra is készíthető a tormából: a torma fél napot alkoholban ázik, és aztán préselik át.


Dr. Oláh szerint a ziliz sikerrel adható az asztmás kliensnek önmagában, de teakeverék részeként is (kakukkfű, apróbojtorján, diólevél, bodzavirág, zsúrló, borsmenta, izlandi zúzmó 1:1 arányban, ehhez a ziliz). A ziliz az, amit soha nem szabad nyákanyagtartalma miatt sem főzni, sem forrázni, csak 8 órán át hideg vízben áztatni, leszűrni és langyosra melegíteni. Keverékekhez is külön elkészítve kell hozzátölteni.


Szabó Gyuri bácsi 3 teakeveréket ajánl a szokásos elkészítési móddal:
1. fehérmályvagyökér(, cseresznyeszár(5), somkórófű(4) , ökörfarkkóró(5), tüdőfű(.
2. veronika(6), ezerjófű(4), szurokfű(6), orbáncfű(, fehér pemetefű(6).
3. kakukkfű(5), martilapu(15), fehér pemetefű(5), tüdőfű(6), ökörfarkkóró-virág(4).

A zárójelbe tett számok súlyarányokat jelentenek grammokban!

Antalné Tankó Mária gyűjtése a Gyimes-völgyből a következő : az asztmás betegnek lépesmézet, vadmentából készült teát, ecetben eltett tormát, kamillateát, katángkórót, gyöngyajakot adnak, és körülötte égő szénre apróra tört mákfejet szórnak.


Más népi gyógymód szerint az odvas keltike vagy szívgomba (szűgomba) a megfelelő gyógyszer. Egy virágos növényről van szó, nem gombaféléről, hanem a corydalis solidaról vagy cavaról. A kék virágzatút a férfi betegnek kell adni, mert az a növény tömött belű, a likas belű, fehér virágzatú a nőknek használ. A virág vízbe vagy tejbe téve ázik, néha szenteltvizet vagy pálinkát is használnak az áztatáshoz.


Milyen növényeket ajánlanak még nagyszüleink?

Kakukkfüvet, napi két csészével, forrón; fahéjfa kérgét (napi 2-4 grammot), rozmaringotcitromfüvet, ördögharaptafüvet, izsópot, fekete bodzát, homoktövistvöröshagymát, fokhagymát (tejben főtt fokhagymát is), mézzel kevert fekete retket- a felsorolásból látható, hogy némelyiket tea, mást étel, mást fűszer formában ajánlanak.


Mit tehet magáért az asztmás ember?

Ha dohányzik, leszokik róla, egyébként is kerüli a füstös helyeket. Kerüli a plusz stresszt, a túlzott megterhelést. Tudatosan alkalmaz lazító technikákat (relaxáció, autogén tréning, jóga). Légzőgyakorlatokat végez, roham esetén alkalmazza a szituációnak megfelelő légzést. Átállíthatja a megszokott étrendjét (az átmenet történhet pl. a Buchinger-féle gyógyböjttel) minél természetesebb alapanyagokra, ügyelve a sav-bázis egyensúly megteremtésére. Inhalálhat fiziológiás sóoldattal. Végezhet nem megerőltető, rendszeres mozgást (úszás, biciklizés, túrázás). Fontos, hogy megőrizze krízisszituációban az uralmát a helyzet felett.


És: rendet tehet a fejében



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése